BIOQUIMICA
Tots els éssers vius estan constituïts, quantitavivament i qualitativa, pels mateixos elements químics. Cap d'ells és propi de la matèria viva, ja que són els mateixos elements que intervenen en la composició de la matèria inerta o mineral. De tots els elements presents a l’escorça terrestre, tan sols uns 25 formen part dels éssers vius, fet que confirma la idea de que la vida es va desenvolupar a partir d’uns determinats elements químics que presenten unes propietats físico-químiques acordes amb els processos químics que realitzen els éssers vius.
Anomenen bioelements aquells elements químics que formen part dels éssers vius. Si atenem a la seva abundància (que no importància) els podem agrupar en en els bioelements primaris o principals: C, H, O, N, S i P
Són els elements majoritaris de la matèria viva, tot constituïnt més del 95% de la massa total. Són indispensables per a la formació de les principals biomolècules.
Els àtoms que formen la matèria viva no es troben com a elements lliures sinó que s'uneixen mitjançant enllaços químics i formen biomolècules.
Podem classificar els principis immediats en :
- Principis immediats inorgànics presents tant a la matèria viva com a la matèria inert.
- O2, CO2
- H2O
- Sals minerals
- Principis immediats orgànics, exclusius de la matèria viva
- Glúcids o carbohidrats
- Lípids o greixos
- Proteïnes
- Àcids nucleics
Informació extreta de: http://freehost02.websamba.com/biogeo1/bioquimica.html
Lípids (Triacilglicèrids)
FUNCIONS DELS LÍPIDS
RESERVA D'AIGUA: Encara que sembli paradoxal, els lípids representen una important reserva d'aigua. Al posseir un grau de reducció molt més gran el dels hidrats de carboni, la combustió aeròbica dels lípids produeix una gran quantitat d’aigua (aigua metabòlica). Així, la combustió d'un mol d'àcid palmític pot produir fins 146 mols d'aigua (32 per la combustió directa del palmític, i la resta per la fosforilació oxidativa acoblada a la respiració). En animals desèrtics, les reserves grasses es mobilitzen essencialment per produir aigua (és el cas de la reserva greix de la gepa dels camells).
ESTRUCTURAL: El medi biològic és un medi aquós. Les cèl·lules, alhora, estan envoltades per un altre medi aquós. Per tant, per poder delimitar bé l'espai cel·lular, la interfase de la cèl·lula ha de ser necessàriament hidròfoba. Aquesta interfase està formada per lípids de tipus amfipàtic, que tenen una part de la molècula de tipus hidròfob i una altra part de tipus hidrofílic. Al medi aquós, aquests lípids tendeixen a autoestructurar-se formant la bicapa lipídica de la membrana plasmàtica que envolta la cèl·lula. En les cèl·lules eucariotes existeixen una sèrie d'orgànuls cel·lulars (nucli,mitocòndris, cloroplasts, lisossomes, etc.) que també estan envoltats per una membrana constituïda, principalment per una bicapa lipídica composta per fosfolípids. Les ceres són un tipus de lípids neutres, la principal funció dels quals és la de protecció mecànica de les estructures on apareixen.
- http://www.ehu.es/biomoleculas/LIP/LIPID2.htm#PR
- http://www.ehu.es/biomoleculas/4q/pdf/lipidos.pdf
1 comentari:
Em va agradar molt treballar en aquest article.
L'esforç meu i de tots els altres amb tots els altres articles és mereixedor d'un resultat tant bo com aquest. Està quedant un Blog completíssim amb un munt d'articles interessants.
Hem d'esbrinar la manera de promocionar bé el Blog, perquè un Blog així es mereix visitants, molts visitants!
no science, no life
Att,
Pol Mas
Coordinador del Fotolog de /cientifics.
Publica un comentari a l'entrada