En aquest blog els alumnes de 4t d'ESO tracten temes científics del seu interès. http://www.institucio.org/mestral

dimecres, 21 de març del 2007

Materials intel·ligents


MATERIALS INTEL·LIGENTS

Materials intel·ligents (smart materials): En termes generals, és un tipus de material, d’una nova generació de materials derivats de la nanotecnologia, amb unes propietats que poden ser controlades i modificades.

És una de les principals línies d’investigació de la nanociència, amb aplicacions a la indústria (des del tèxtil a la indústria de la defensa). Per exemple: fibres intel·ligents per la roba (Smart Fibres, Fabrics and Clothing). Sistemes intel·ligents per diverses aplicacions (Smart Systems: Microphones, Fish Farming)


A la seqüència de la dreta s'observa una molla de Nitinol deformada, aquesta però, recupera la seva forma original, amb una aportació de calor. (Informació extreta de www.actimat.org)


Els materials intel·ligents tenen la capacitat de canviar el seu color, forma, o propietats electròniques en resposta a canvis o alteracions del medi (llum, so, temperatura, voltatge). Aquests materials podran tenir atributs molt potents com la autorecuperació.

Relacionats amb això estan els súper materials amb extraordinàries propietats. La capacitat de crear components amb precisió atòmica pot portar a estructures mol·leculars amb interessants característiques tals com una alta conductivitat elèctrica o potencia.

(Informació extreta de: Congreso sobre nanotecnologia i Materials inteligents per aplicacions médicas."De Diagnóstics Médics a Terapias")


Fets de materials intel·ligents, els avions del futur podran tenir ales auto plegables que funcionaran sense alerons, reduint així l’aerodinàmica i disminuint els costos de combustible.



Aquest material piezo elèctric, desenvolupat en el Langley Research Center (LaRC) de la NASAsentir deformacions com doblecs o prensions de superfície, produint un petit voltatge com a resposta que pot actuar com un senyal detectat per un computador.

Aplicacions de la nanotecnologia

Després del últim congres realitzat amb éxit a Edinburg el desembre de 2003, aquesta segona edició del Nanoforum organitzat per AIRI/Nanotec IT es celebrà a Roma els días 29 y 30 de novembre al centre de congresos de Frenatti.

El congressos es centren en les potencialitats de la nanotecnologia pels sistemes de cura sanitaris humans amb ponències d’experts des de l’àmbit dels investigadors al propi sector sanitari. Les ponències faran enfasi en aplicacions pel mercat i es centraran en els següents temes.

- Noves fronteres de diagnosi mèdica (Sensors, diagnosi...)

-Noves teràpies i farmàcia (Nous mètodes de fabricació, sistemes intel·ligents de repartiment, teràpia genètica i nano-biorrobots.

-Implants y Pròtesis
Materials, modificació de superficies i enginyeria de teixits per una millor biocompatibilitat o funcionabilitat de sistemes per implants i pròtesis.

-Els impactes de la nanotecnologia sobre la medicina i el sistema de cures sanitàries.

- La nanomedicina comparada amb la medicina actual: Problemes sobre normativa; la necesitat de formar equips mèdics trans-disciplinaris; gestió de sistemes tecnològics complexos, motius socials i ètics; obstácles per a la comercialitzacio.

Treball realitzat per Marc Andreu, Àlex Ramón, Aarón Miralles i Jaume Parramon.